Bezár

OK

Szászcsávás band

 The Transylvanian village of Százcsávás /Ceuaș holds a special place in Hungarian music history. Despite the fact that monophonic singing is typical of the Hungarian folk – this is perhaps the only village where polyphonic singing is part of the tradition. It is the adopted and folklorized form of religious polyphonic singing brought at the end of the 18th century by Protestant theologians who had...More »

FA 423-2
Vonalkód: 5 998048 542321
2019, Fonó

A CD felvételeit 1996 és 2007 között Szánthó Zoltán és Bartha Ágoston készítette a legendás csávási muzsikusokkal a szászcsávási óvodában.

Szászcsávás magyar és cigány lakosságú kis falu Erdélyben, a Kis-Küküllő völgyében. A falu magyar lakosai nagyon érdekes, egyházi eredetű többszólamú énekkultúrát őriznek, amit aztán alkalmaznak a világi énekekhez, mulatságokhoz is. Az igényes hallású közönség a XX. század elején hívta a faluba betelepedni a cigány muzsikusokat, hogy kiszolgálják az akkori zenés-táncos szórakozási igényeket. Leszármazottaik a mai napig a környék elismert muzsikusai, azonban az ízlés és a divatok változásával odahaza már nincs igény arra a vonós tánczenei hagyományra, ami 1-2 nemzedékkel ezelőtt még általános volt Erdélyben. A Szászcsávási Zenekar a falu legjobb vonószenészeiből alakult együttes, kifejezetten az Erdélyen kívüli fellépésekre: a Zenekar „virágkorában” szerte a világban, Európában, Amerikában, Japánban koncertezett Az új CD az ebben az időszakban készült felvételekből összeállított válogatás. A CD-n a Szászcsávás környéki magyar, cigány, román lakosság hagyományos tánc- és szokásdallamait hallhatjuk vonós zenekari előadásban. Az egyik számban Lunka Erzsi szászcsávási cigány énekesnőt, más számokban magukat a zenészeket is hallhatjuk énekelni. A falu nagyon jó akusztikájú óvodájában készült audiofil felvételeken a többéves koncertezés során összecsiszolódott zenészek egymáshoz tökéletesen alkalmazkodva improvizált játékát élvezhetjük, a Zenekartól megismert hihetetlen erővel, dinamikával és virtuozitással.

További infomációk »

Price: 2.200 HUF

Fonó Music Hall H-1116 Budapest, Sztregova u. 3. Phone: (+36 - 1) 206-5300 Telefax: (+36 - 1) 206-5300 (Monday-Friday: 09.00-16.00) E-mail: webaruhaz@fono.hu Web: www.fono.hu

© 2015. Fonó Music Hall - All rights reserved