Bezár

OK

Petrás Mária: Napkelettől Napnyugatig

FA 482-2
5998048548224
2021, Fonó

tradicionális moldvai csángómagyar dallamok

"A régi csángó világból kívánok hangokat, hangulatokat átadni, egy kicsi színes szikrát szeretnék a lelkekben gyújtani. ZENÉNK tiszta forrásból táplálkozik: ŐSEINK ÖRÖKSÉGE. Büszkén vállaljuk, hogy keleti gyökerű kultúránk és hitünk tartott meg bennünket - több, mint ezer éve - a magyarság soraiban." (Petrás Mária)

 

Petrás Mária énekhangjai az évszázadokon keresztül nehéz sorsát vállaló moldvai magyarok üzenetét hozzák felénk. Mária szülőfaluja, Diószén a Szeret folyó túlpartján fekvő moldvai csángómagyar település. Itt élte gyermekéveit, mely nehéz, olykor fájó gondokkal teli, ámde mégis boldog világ volt, telve a közös éneklések, imádságok vigaszt nyújtó élményével.
Mária, hit, Isten, ebben minden benne van: a jóság, a tisztaság, szépség, maga az élet – vallja Mária. Az album Petrás Mária őszinte hitvallása egy világról, melyben a szentek jelentették a lélek biztonságát.
A Napkelettől Napnyugatig cím arra utal, hogy térben és időben óriási ívet fog át a bemutatott dallamvilág. Az Elrabolt leány balladája zenei anyanyelvünk ótörök vonulatait idézi, az Ó, Szent István, dicsértessél ... kezdetű kora középkori vallásos éneket a moldvai magyarok közül sokan megőrizték, annak ellenére, hogy a templomokban hosszú idők óta csak román nyelven énekelhettek. A sziszegősnek nevezett régi imás szövegek pedig a nyelvújítás előtti magyar nyelv emlékeit őrzik a magyar művelődéstörténet számára. A válogatás utolsó éneke a Veres az ég tova felé a moldvai csángómagyarok gazdag rituális világát idézi. A válogatás hangszeres muzsikája példásan illeszkedik a hagyományos, Kárpátokon túli világ zenekultúrájához.
A moldvai magyar tradíció Petrás Mária előadásában új értelmet nyer, és a hallgató számára a lélek megtisztulását segíti, mert az imák és fohászok egy tisztább, nemesebb világba emelnek bennünket.

 

1. Karácsonytól újesztendőig :10.13
2. Kövecses víz közepibe :6:06
3. Régi imás Szent István (sziszegős) :6:42
4. Tavasz hangok : 13:56
5. A keservestől a menyegzőig (törökös) :11:24
6. Veres az ég tovafelé :3:18

 

PETRÁS MÁRIA
ének, dob


Zenészek:
Benke Félix – tokáló, doromb, dob
Kerényi Róbert – kaval, furulya, tilinkó
Kiss Krisztián – koboz
Nyíri László – hegedü
Pánczél Kristóf – orgona
Petrás Alina – ének
Szokolay Dongó Balázs – duda, furulya, kaval

Hangmérnök: Mazán Attila, Zenei Őrző Angyal: Éri Péter, Szöveg: Péterbencze Anikó

 

 

További infomációk »

Letöltési linkek
2.500 Ft / 7 EUR

Fonó Budai Zeneház Kft. H-1116 Budapest, Sztregova u. 3. Ügyfélszolgálat: (+36 - 1) 206-5300 Telefax: (+36 - 1) 206-5300 (hétköznapokon: 09.00-16.00) E-mail: webaruhaz@fono.hu Web: www.fono.hu

© 2015. Fonó Budai Zeneház Kft. - Minden jog fenntartva!

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat